piatok 30. novembra 2012

Vianočné medovníky


Ak hľadáte overný, odskúšaný a zaručene dobrý recept na vianočné medovníčky, ktoré sú hneď mäkké, tak tu je. Tento receptík je naozaj pravá, vianočná klasika, ktorá rozvoňia Váš príbytok a navodí pravú voňavú vianočnú atmosféru...
Možno ich pripraviť na dva spôsoby, buď ozdobiť bielkovou polevou, alebo plniť plnkou a poliať celé čokoládou.



Cesto:

1 kg múka hladká
500 g medu
300 g cukor kryštál
250 ml vody
2 vajcia
1 PL mletá škorica
1/2 čajovej lyžičky mletý aníz
štipka mletých klinčekov
3 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Plnka:
100 g postrúhané medovníky
200-250 g džem ribezľový
1-2 PL rumu

alebo

Plnka 2 :
70 g postrúhané medovníky
50 g mleté orechy
200-250 g džemu
1-2 PL rumu

Čokoládová poleva :                   alebo       Cukrová poleva : 
100 g varová čokoláda                                 200 g cukor práškový
100 g Cera                                                   1 bielok
3 PL kakaového prášku                               1 čajová lyžička solamylu
kvapka oleja                                                citrónová šťava       

                                                                                 
                                                                                 
Postup :
Med, cukor a vodu prevaríme. Horúce spracujeme s múkou a medovníkovým korením ( škorica, aníz, klinčeky ). Do takmer vychladnutého cesta pridáme vajcia a sódu bicarbónu zmiešanú s trochou múky. Cesto vypracujeme a necháme aspoň 5 hodín aj celú noc odpočinúť v chladničke. Potom po častiach rozvaľkáme na hrúbku 5 mm ( ak pečieme drobné perníčky a zliepané tak rozvaľkáme na tenšie) a vykrojíme rôzne tvary. Kladieme na slabo vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme veľmi krátko, len čo sa medovníčky nafúknu približne 2-3 minúty a hneď nevyberáme z plechu, pretože sú veľmi mäkké a poškodil by sa nám tvar. Necháme ich chvíľku na ešte horúcom plechu, zatiaľ si na stôl dáme papier na pečenie a až po chvíli, keď sa dajú zobrať ich prekladáme na rovný povrch a necháme vychladnúť. Medovníky natrieme za horúca rozšľahaným vajíčkom. Ak ich ideme zliepať, tak ich nepotierame. Perníčky natierame s plnkouna hrubo, spojíme a namočíme do čokoládovej polevy a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžete si ich ozdobiť aj marcipánom, ktorý tiež vykrojíte formičkou nejaký malý pekný tvar a potom to prilepíte na medovníček obliaty čokoládovou polevou kvapkou vody.

Vyberieme si plnku, ktorou budeme zliepať medovníčky. V každej plnke postrúhame dané množstvo medovníkov na strúhandle ako mrkvu a pridáme ostatné suroviny a zmiešame. Množstvo plnky 1 alebo 2 nestačí na potretie všetkých medovníkov, preto treba robiť dvojitú dávku. Vo vodnom kúpeli urobíme čokoládovú polevu. Roztopíme čokoládu s cerou, pridáme kakao a kvapku oleja.

Zlepené medovníčky máčame v čokoláde ale len z jednej strany a ozdobíme.
Marcipán zo sušeného mlieka : 100g pr. cukru, 100g sušeného mlieka, 1PL medu, 15g stuženého tuku, 3 kvapky mandľovej esencie. Vypracujeme cesto , vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré lepíme na medovníky kvapkou vody.

Tieto medovníčky sú hneď mäkké a aj zostanú mäkké. A je ich straaaašne veľa. Ja som dnes robila 1/3 dávky a vyšlo mi okolo 80 kusov a to som robila aj väčšie kúsky ako boli mackovia pre nášho synčeka.

Cukrová poleva : Práškový cukor preosejeme dvakrát. Všetky ingrediencie dáme do misky a 10 minút šľaháme mixérom. Poleva je hotová keď sa leskne alebo ešte jedna pomôcka - po prejdení prstom sa urobí cestička.

Dobrú chuť:-))) A ešte na zasmiatie tu je škôlkársky pokus o zdobenie, ja sa to časom naučím:-)))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...