Výborný jesenný koláčik :-)
Cesto :
150 g múka polohrubá
1 vajce
100 g masla
70 g cukor práškový
100 g orechy vlašské mleté
Plnka :
3 ks čerstvé hrušky
2 PL citrónová šťava
200 g smotana kyslá
3 vajcia
2 PL solamylu
70 g cukor práškový
Sneh :
2 bielky
50 g cukor práškový
50 g orechy vlašské mleté
1 vanilkový cukor
Ďalšie suroviny :
na posypanie mandľové lupienky ( nemusia byť )
Postup :
Cesto : Do misy dáme múku, cukor, mleté orechy, vajce, maslo a vypracujeme cesto. Dve tretiny cesta rotlačíme mokrou rukou do vymastenej a strúhankou vysypanej okrúhlej tortovej formy. Cesto popicháme vidličkou. Zo zvyšného cesta urobíme dlhší šúľok a roztlačíme ho na boky formy. Vložíme do vyhriatej rúry a predpečieme ( približne 17 minút pri 170°C ). Kyslú smotanu vmiešame s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a so Solamylom. Zmes vylejeme na predpečené cesto a dáme zapiecť na 15 minút. Olúpané hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovníky nakrájame, polejeme a pomiešame s citrónovou šťavou ( lepšie je ak sa hrušky nakrájajú na menšie kocky ) . Zatiaľ vyšľaháme bielky , pridáme cukor a na koniec vmiešame pomleté orechy. Koláč vyberieme z rúry, obložíme nakrájanými hruškami, potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami, vložímme naspäť do rúry a dopečeme dozlatista.
Tip : Bielka som použila z mrazu, pretože keď robím kysnuté cesto, napríklad šišky či buchty, cesto je mäkšie ak použijem len žĺtka :-))) Bielka na kvalite určite nestratia... Hrušky môžeme nahradiť aj jablkami a ešte chutnejší koláčik bude ak ovocie nastrúhate na hrubšom strúhadle a zbavíte prebytočnej šťavy :-)
Dobrú chuť :-)
Cesto :
150 g múka polohrubá
1 vajce
100 g masla
70 g cukor práškový
100 g orechy vlašské mleté
Plnka :
3 ks čerstvé hrušky
2 PL citrónová šťava
200 g smotana kyslá
3 vajcia
2 PL solamylu
70 g cukor práškový
Sneh :
2 bielky
50 g cukor práškový
50 g orechy vlašské mleté
1 vanilkový cukor
Ďalšie suroviny :
na posypanie mandľové lupienky ( nemusia byť )
Postup :
Cesto : Do misy dáme múku, cukor, mleté orechy, vajce, maslo a vypracujeme cesto. Dve tretiny cesta rotlačíme mokrou rukou do vymastenej a strúhankou vysypanej okrúhlej tortovej formy. Cesto popicháme vidličkou. Zo zvyšného cesta urobíme dlhší šúľok a roztlačíme ho na boky formy. Vložíme do vyhriatej rúry a predpečieme ( približne 17 minút pri 170°C ). Kyslú smotanu vmiešame s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a so Solamylom. Zmes vylejeme na predpečené cesto a dáme zapiecť na 15 minút. Olúpané hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovníky nakrájame, polejeme a pomiešame s citrónovou šťavou ( lepšie je ak sa hrušky nakrájajú na menšie kocky ) . Zatiaľ vyšľaháme bielky , pridáme cukor a na koniec vmiešame pomleté orechy. Koláč vyberieme z rúry, obložíme nakrájanými hruškami, potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami, vložímme naspäť do rúry a dopečeme dozlatista.
Tip : Bielka som použila z mrazu, pretože keď robím kysnuté cesto, napríklad šišky či buchty, cesto je mäkšie ak použijem len žĺtka :-))) Bielka na kvalite určite nestratia... Hrušky môžeme nahradiť aj jablkami a ešte chutnejší koláčik bude ak ovocie nastrúhate na hrubšom strúhadle a zbavíte prebytočnej šťavy :-)
Dobrú chuť :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára