Cesto :
550 g múka polohrubá
250 g múka celozrnná
300 ml vlažná voda
42 g droždie
1 čajová lyžička Caro-instantný kávový nápoj
1/2 čajovej lyžičky škorica mletá
100 g cukor kryštál
140 g Hera
štipka soli
olej na vymastenie plechu
Maková plnka :
230 g mak mletý
80-100 g cukor kryštál
100 ml mlieka
3-4 PL lekvár slivkový
Do misky vysypeme múku, štipku soli, mletú škoricu, mäkkú heru, cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou a necháme chvíľku droždie pracovať. Keď sa nám vytvorí kvások, všetko spolu dobre premiešame a zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť a opäť premiesime. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme plnkou. Stočíme do rolády a rukou troška postláčame vrchnú časť, aby sa nám roláda vyrovnala. Vrchnú časť natrieme olejom, alebo vajíčkom a príborovým nožíkom nakrájame na širšie štvorce. Každý ostrým nožom narežeme na tri rovnaké úzske prúžky ( ktoré ale nedorežeme až do konca, pretože tam nám to drží dokopy ).
Maková plnka : Do zohriatého mlieka pridáme cukor a pomletý mak. Sparíme a odstavíme z platne. Primiešame slivkový lekvár ( podľa chuti ). Makovú plnku môžeme vylepšiť primiešaním čerešní, alebo višní ( ale v tom prípade je lepšie urobiť šatôčky, alebo závin ).
Dobrú chuť :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára