sobota 17. novembra 2012

Základný recept na muffiny

Keď Vás prepadne pani  chytila tak niečo rýchle a dobré. Vyhrávajú muffinky, ktoré sú vďačné, rýchle a dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov

Cesto :
130 g hera alebo smetol
1 ks cukor vanilkový
štipka soli
250 g cukor práškový
4 vajcia
z 1 citróna nastrúhaná
citrónová kôra nastrúhaná  z 1 citróna
500 g múka hladká
1 ks prášok do pečiva
1 ks smotana kyslá pochúťková
mlieko podľa potreby
hrozienka vopred namočené v rume
100 g ovocie kandizované

Ďalšie suroviny podľa chuti :
orechy
3 PL kakaa
čokoláda horká
- výborné sú mrazené ribezle
ovocie

Postup :
Múku, rozpustenú heru, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva, vajcia, štipku soli, očistenú a nastúhanú citrónovú kôru, prášok do pečiva, kyslú smotanu, hrozienka a kandizované ovocie ( ktoré sme si pred tým umyli a nakrájali na menšie kúsky ) vložíme do misy a všetko spolu dobre premiešame. Pridáme podľa potreby studené mlieko -toľko aby cesto bolo vláčne a lialo sa . Cesto rozdelíme na 2 časti. Toto je základné do ktorého už primiešavame ostatné ingrediencie podľa vlastnej fantázie a chuti. Do muffinového plechu poukladáme papierové košíky a do 3/4 každého košíka nalejeme pripravené cesto. Do každej muffinky zapichneme kocku horkej čokolády a pečieme vo vyhriatej rúre 22 minút pri teplote 170°C. Do druhej časti muffinkového cesta si primiešame kakao, nasekané orechy, prípadne troška rumu-umu. Orechami nešetríme :-) Opäť nalejeme na muffinkový plech, v ktorom máme už pripravené košíčky. Vrch muffiniek si ozdobíme posekanými orechami a upečieme.

Tip : Výborné sú ak do muffiniek pridáte čučoriedky, ríbezle, maliny, alebo ak si ich naplníte tvarohovou, alebo orechovou plnkou, prípadne do nich zamiešate celý mak ( do základného bieleho cesta ) a polejete čokoládovou polevou. Ak nemáte pochúťkovú smotanu, môžete ju nahradiť bielym jogurtom, alebo ju jednoducho vynechajte a nalejte viacej mlieka :-)

Dobrú chuť...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...