Výborné škoricovo-kakaovo-medové rezy s karamelovou plnkou a medovými omrvinkami...
Je potrebné si ich pripraviť deň vopred aby nám cesto krásne zmäklo a chute sa prepojili :-)
Cesto:
120 g práškového cukru
1 vajce
50 g masla alebo Hery
2 PL tekutého medu
2 ČL mletej škorice
6-8 PL mlieka
450 g hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bicarbóny
2 PL kakaového prášku
Príprava:
1. Cesto: V miske nad parou rozpustíme med,maslo, mletú škoricu, mlieko,cukor a vajce. Na pracovnú dosku dáme 2/3 múky (zvyšok si ponecháme stranou na dopracovanie tuhosti cesta), pridáme rozpustenú zmes a poriadne premiešame. (Zvyšnú múku zapracujeme do cesta tak, aby bolo hladké a nelepilo sa). Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej zapracujeme kakaový prášok. Necháme 30 minút odležať. Každý bochníček rozdelíme na 2 diely, z ktorých vyvaľkáme veľmi slabé placky (1-2 mm) na veľkosť plechu.
2. Plech otočíme dnom nahor (plocha na cesto je spodné dno plechu), povrch potrieme maslom a posypeme múkou, alebo pečieme na papieri na pečenie. Pomocou váľku prenesieme plát cesta na plech (prečnievajúce okraje zrežeme a upečieme. Každý plát pečieme pri teplote cca 200°C po dobu 3-4 minuty.
3. Po upečení každý plát ihneď pomocou tortového noža stiahneme ( ak sme nepoužili papier na pečenie ) uložíme na mriežku a necháme vychladnúť. (Pláty sú úplne tvrdé a postupne zmäknú).
Karamelová plnka:
Salko 1ks
maslo 1 ks
Postup :
Salko varíme ponorené vo vode 2 hodiny a potom necháme vychladnúť. Po vychladnutí otvoríme a zmiešame s vyšľahaným maslom ( môžeme použiť aj Heru a Salko sa dá kúpiť už hotové karamelové a tým máme ušetrené 2 hodinky varenia :-) Dôležité je mať rovnakú teplotu masla a rovnakú teplotu karamelového Salka inak sa nám krém môže zraziť.
Upečené medové pláty natierame karamelovou plkou a striedame medovo-škoricový plát, krém, medovo-kakaový plát, krém...Na záver natrieme aj posledný plát tenkou vrstvou krému a posypeme medovými omrvinkami.
Medové omrvinky si pripravíme tak že odrezky medových plátov, čo sme si zrezali a upiekli jednoducho rozmixujeme v mixéry na prípravu majonézy.
Tip :Medové omrvinky môžeme vylepšiť tak že pridáme troška orieškov a rozmixujeme spolu s medovými odrezkami...
Dobrú chuť :-)
Je potrebné si ich pripraviť deň vopred aby nám cesto krásne zmäklo a chute sa prepojili :-)
Cesto:
120 g práškového cukru
1 vajce
50 g masla alebo Hery
2 PL tekutého medu
2 ČL mletej škorice
6-8 PL mlieka
450 g hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bicarbóny
2 PL kakaového prášku
Príprava:
1. Cesto: V miske nad parou rozpustíme med,maslo, mletú škoricu, mlieko,cukor a vajce. Na pracovnú dosku dáme 2/3 múky (zvyšok si ponecháme stranou na dopracovanie tuhosti cesta), pridáme rozpustenú zmes a poriadne premiešame. (Zvyšnú múku zapracujeme do cesta tak, aby bolo hladké a nelepilo sa). Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej zapracujeme kakaový prášok. Necháme 30 minút odležať. Každý bochníček rozdelíme na 2 diely, z ktorých vyvaľkáme veľmi slabé placky (1-2 mm) na veľkosť plechu.
2. Plech otočíme dnom nahor (plocha na cesto je spodné dno plechu), povrch potrieme maslom a posypeme múkou, alebo pečieme na papieri na pečenie. Pomocou váľku prenesieme plát cesta na plech (prečnievajúce okraje zrežeme a upečieme. Každý plát pečieme pri teplote cca 200°C po dobu 3-4 minuty.
3. Po upečení každý plát ihneď pomocou tortového noža stiahneme ( ak sme nepoužili papier na pečenie ) uložíme na mriežku a necháme vychladnúť. (Pláty sú úplne tvrdé a postupne zmäknú).
Karamelová plnka:
Salko 1ks
maslo 1 ks
Postup :
Salko varíme ponorené vo vode 2 hodiny a potom necháme vychladnúť. Po vychladnutí otvoríme a zmiešame s vyšľahaným maslom ( môžeme použiť aj Heru a Salko sa dá kúpiť už hotové karamelové a tým máme ušetrené 2 hodinky varenia :-) Dôležité je mať rovnakú teplotu masla a rovnakú teplotu karamelového Salka inak sa nám krém môže zraziť.
Upečené medové pláty natierame karamelovou plkou a striedame medovo-škoricový plát, krém, medovo-kakaový plát, krém...Na záver natrieme aj posledný plát tenkou vrstvou krému a posypeme medovými omrvinkami.
Medové omrvinky si pripravíme tak že odrezky medových plátov, čo sme si zrezali a upiekli jednoducho rozmixujeme v mixéry na prípravu majonézy.
Tip :Medové omrvinky môžeme vylepšiť tak že pridáme troška orieškov a rozmixujeme spolu s medovými odrezkami...
Dobrú chuť :-)
Krásne.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťkrásny zákusok!
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-)
OdstrániťVyzerá super.
OdpovedaťOdstrániťA koľko sa dáva vody?
myslíte koľko vody sa dáva pri varení Salka ? tak aby bolo ponorené vo vode celé, alebo už sa dá kúpiť aj hotové karamelové salko :-)
Odstrániť:)
Odstrániť"1. Cesto: Práškový cukor, med, vajce, maslo, škoricu, vodu a mlieko dáme do hrnca a varíme,"
->mal som na mysli vodu do cesta. Inak ďakujem za odpoveď, snáď dostanem ešte jednu.
:-) ospravedľnujem sa ale až teraz som sa dostala ku PC, mala som veľa povinností, no a tu je vaša odpoveď. Chybička sa stala, asi nejaký škriatok a pri nahadzovaní receptu som to doplietla. Cesto sa totiž pripravuje nad parou a to bola tá voda :-) Recept som opravila za čo vám patrí veľká moja vďaka, máte u mňa koláčik alebo kávičku . prajem pekný deň
OdstrániťNevadí, neponáhľam. Ešte raz vďaka, určite vyskúšam.
Odstrániť