štvrtok 15. novembra 2012

Punčový koláč

Vôňa punču a punčových koláčikov neodmysliteľne v našej rodine patrí k rodinnej pohode a čaru Vianoc. Nesmú chýbať na vianočnom stole a navyše ich ja a môj synček zbožňujeme, jemu sa páči najmä aký je koláčik farebný:-)


PIŠKÓTOVÝ PLÁT /2x/
4  vajcia
4 PL cukor práškový
4 PL múka polohrubá
1/2 ks prášok do pečiva

PIŠKÓTOVÝ PLÁT /1x/
6  vajec
6 PL cukor práškový
6 PL múka polohrubá
1 ks prášok do pečiva

Ďalšie suroviny na sirup :
500 ml voda vlažná
200 g cukor
100 ml červený sirup
1 ks šťava z pomaranča
1 ks šťava z citróna
1 PL ribezľový džem
rum podľa chuti
punčová aróma ( nemusí byť )

Ďalej potrebujeme :
1 ks džem ríbezľový
2 ks punčová poleva

Postup :
Najskôr si pripravíme pláty. Pripravíme si ich rovnakým spôsobom akurát ten zo šiestich vajíčok treba piecť v hlbšom plechu, aby bol hrubší. PIŠKÓTOVÝ PLÁT : Vyšľaháme si bielka, pridáme práškový cukor a opäť chvíľku šľaháme. Postupne pridávame žĺtky, múku a kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame a pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pláty zo štyroch vajíčok pečieme na tenkých plechoch a plát zo šiestich vajíčok pečieme na hlbšom plechu, aby bol krásne vysoký.
Po upečení necháme piškótové pláty vychladnúť na pracovnej doske a potom z vychladnutých plátov stiahneme papier na pečenie. Jeden tenký plát nahrubo natrieme ribezľovým džemom a priložíme ho hrubším plátom zo šiestich vajíčok.

Pripravíme si sirup, ktorým budeme stredový plát kropiť, aby bol šťavnatý. SIRUP : Vodu uvaríme s cukkrom a necháme vychladnúť. Pridáme 100 ml červeného sirupu, šťavu z pomaranča, šťavu z citrónu, 1 PL džemu, rumu podľa chuti, troška punčovej arómy a pretože som to mala málo červené, lebo som použila domáci červený sirup tak som pridala aj troška červeného farbiva, aby mal koláčik lepšiu farbu. Farbivo nemusíte pridať. Takto pripraveným sirupom pomaly polievame stredový plát. Najlepšie polievkovou lyžicou. Pozor : Nepolievajte koláč, úplne od kraja po kraj, pretože v tom prípade sa Vám celý koláčik rozmočí, dôležité je nechať pri polievaví z každej strany 1cm nepoliaty kraj -skrajky sa neskôr zrežú a koláčik bude tip-top. Druhý tenký plát opäť natrieme nahrubo ribezľovým džemom a priložíme ho na stredový už namočený plát tak, že džem bude zospodu, pretože vrchnú časť koláčika polejeme punčovou polevou.

Punčovú polevu si pripravíme podľa návodu. Obsah sáčku zmiešame s vodou, natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Keď je poleva polotuhá, vtedy si môžeme naznačiť s ostrým nožíkom rezy ( ale len po poleve ) a necháme stuhnúť. To len preto, aby sa nám to dobre krájalo vo finále. Hotový koláčik môžeme ozdobiť ešte pásikami čokoládovej polevy.

Dobrú chuť :-)))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...