piatok 14. decembra 2012

Ciabatta


Ciabatta a la Marcel Ihnačák
Nechala som sa inšpirovať receptom známeho mladého slovenského kuchára Marcela Ihnačáka, bývalého spolupracovníka Jamieho Olivera, známeho aj z relácie Teleráno... Nechajte sa inšpirovať aj vy :-)))

Suroviny :

Kvások :
droždie 7g
voda  vlažná 300 ml
mlieko vlažné 100 ml
cukor  1 čajová lyžička
T 650 múka hladká 300g

Na cesto :

droždie 7 g
voda vlažná 500 ml
olej olivový 2 PL
T 650 múka hladká 1000 g
soľ 1 PL

Ďalšie suroviny :
paradajky sušené, rozmarín a cibuľka opečená na troške olivového oleja
alebo:
ľanové semienka, sézamové a slnečnicové semienka

Postup :

Najprv si urobíme kvások. Všetky suroviny zmiešame spolu metličkou, aby sme získali hustú kašu. Necháme 10-20 minút kysnúť ( záleži od teploty v miestnosti ). Dobre vykysnutý kvások vyzerá tak, že na povrch vystupujú rôzne veľké bubliny. V inej mise si zmiešame všetko potrebné na cesto a pridáme kvások. Dôkladne zmiešame. Necháme kysnúť minimálne 12 hodín a nejlepšie celú noc ( dáme do chladničky ). Ráno rozdelíme cesto na dva bochníky, vytvarujeme do tvaru knedlí a troška stočíme. Položíme na vymastený plech a necháme ešte nakysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre 20-25 minút pri teplote 230 °C ( ak nám ciabatta rýchlejšie chytí farbu tak ju radšej prikryjeme alobalom a dopečieme). Chvíľku pred dopečením potrieme vodou.

Toto je základný recept na Ciabattu podľa Marcela Ihnačáka, v rozšírenej verzii môžeme pridať sušené paradajky, rozmarín a cibuľku orestovanú na olivovom oleji, alebo pridáme rôzne druhy semienok.

Dobrú chuť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...