utorok 11. decembra 2012

Jesenné šišky plnené jablkami

Jeseň a jabĺčka k nej neodmysliteľne patria, tak prečo si ich nespojiť so šiškami a urobiť pravé jesenné jablkové šišky :-))) " Ja som pampúch pampúšik mäkký ako vankúšik " to je kúsok z rozprávky, ktorú má veľmi rád náš synček a presne to platí aj pri jesenných jablkových šiškách - sú mäkkučké ako vankúšik, mala som dnes problém sa od nich odtrhnúť...mňam

Potrebujeme :
 3 čajové lyžičky sušené droždie Dr.Oetker
 125 ml vlažného mlieka
 3 PL cukor práškový
 50 rozpustené maslo
 2 ks vajcia
 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
 1 čajová lyžička škorica mletá
 4 ks jablká
 1 a 1/2 PL vlažná voda
 2 PL umu/rumu
 335 g múka hladká
 olej na vysmážanie
 1 ks mrkva

 Postup :
Do misky dáme múku, vlažné mlieko, vlažnú vodu, 2 PL práškového cukru, 3 čajové lyžičky sušeného droždia Dr.Oetker.
Troška premiešame a pridáme žĺtka, rozpustené maslo a rum - aby pri vysmážaní šišky nenasali toľko tuku.
Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov a najskôr rukou a potom vareškou zapracujeme do cesta. Vymiesime.
Cesto preložíme do misky, ktorú si vymastíme troškou oleja, aby išlo dobre po vykysnutí vyklopiť a nenalepilo sa na steny misky. Zakryjeme misku potravinárskou fóliou a necháme 45 minút kysnúť, tak aby cesto zdvojnásobilo objem. Poslednú lyžicu práškového cukru vymiešame s citrónovou šťavou,
mletou škoricou a pokrájanými jablkami. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, opäť premiesime a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Takto krásne nám cesto vykyslo.
Cesto jemne vyvaľkáme a na polovicu plátu si naznačíme kde budeme vykrajovať šišky a rozložíme jablká. Druhou polovicou cesta preložíme. Vykrojíme väčšie kolieska
-krásne sa nám cesto spojí a do stredu každej šišky vykrojíme ešte malé koliesko. Necháme podkysnúť a vysmážame vo väčšom množstve oleja z obidvoch strán. Na začiatku smaženia si dáme najskôr do oleja 2 kolieska očistenej čerstvej mrkvi, aby sa nám olej nepripaľoval a zakryjeme pokrývkou. Keď šišky otočíme už ich nezakrývame pokrývkou - tú si utrieme papierovou servítkou, aby bola suchá, nachystaná na ďalšie vysmážanie. Šišky spolu s mrkvou vyberieme. Každú šišku necháme odkvapkať na papierovom obrúsku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku. Pri každom ďalšom vysmážaní opäť vložíme dve kolieska mrkvi do oleja...
Posypeme práškovým cukrom a podávame. Pre tých mlsnejších podávame so šľahačkou :-)))

Dobrú chuť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...