Inšpirácia na Veľkú noc pre našich najmenších...
Cesto :
600 g hladká múka
300 ml vlažná voda
100 ml oleja
1 vajce
8 PL kryštálového cukru
25 g čerstvé droždie
1 čajová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
nastrúhaná kôra z pomačanča
Maková plnka:
200 g mletý mak
100 g práškový cukor
100 ml horúceho mlieka
1 PL masla
2 PL slivkového lekváru
1 banán
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička perníkového korenia
Ďalej potrebujeme :
olej na vymastenie plechu
hrozienka na ozdobu
Postup :
Príprava cesta :
Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ, nastrúhanú kôru z pomaranča, cukor a premiešame. Z vlažnej vody, 1 PL cukru a droždia pripravíme kvások. Keď kvások vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajce a olej. Všetko spolu premiešame a vymiesime. Keď sa cesto odlepuje od varešky má tú správnu konzistenciu. Necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
Maková plnka príprava :
V miske zmiešame mletý mak s práškovým cukrom, mletou škoricou, perníkovým korením, 2 PL slivkového lekváru a roztlačeným banánom. Všetko toto zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme si roztopili maslo. Zmiešame a môžeme natrieť už vykysnuté cesto.
Cesto rozvaľkáme a rozdelíme na menšie časti. Každú časť natrieme makovou plnkou a zrolujeme ako závin.
Preložíme cez seba a konce cesta prekrojíme.
Zatočíme ako twister
a vytvarujeme zajačikovi ušká.
Preložíme na vymastený plech a potrieme zajačika olejom. Z hrozienok si urobíme ňufáčik a očká.
Líčka ozdobíme troškou nemletého maku.
Vložíme do ešte chladnej rúry, zapneme a pri teplote 160°C pomaly pečieme. Zajačikov vkladáme preto do studenej rúry, lebo kým sa vyhreje cesto ešte pomaly podkysne.
Dobrú chuť :-)
Cesto :
600 g hladká múka
300 ml vlažná voda
100 ml oleja
1 vajce
8 PL kryštálového cukru
25 g čerstvé droždie
1 čajová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
nastrúhaná kôra z pomačanča
Maková plnka:
200 g mletý mak
100 g práškový cukor
100 ml horúceho mlieka
1 PL masla
2 PL slivkového lekváru
1 banán
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička perníkového korenia
Ďalej potrebujeme :
olej na vymastenie plechu
hrozienka na ozdobu
Postup :
Príprava cesta :
Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ, nastrúhanú kôru z pomaranča, cukor a premiešame. Z vlažnej vody, 1 PL cukru a droždia pripravíme kvások. Keď kvások vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajce a olej. Všetko spolu premiešame a vymiesime. Keď sa cesto odlepuje od varešky má tú správnu konzistenciu. Necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
Maková plnka príprava :
V miske zmiešame mletý mak s práškovým cukrom, mletou škoricou, perníkovým korením, 2 PL slivkového lekváru a roztlačeným banánom. Všetko toto zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme si roztopili maslo. Zmiešame a môžeme natrieť už vykysnuté cesto.
Cesto rozvaľkáme a rozdelíme na menšie časti. Každú časť natrieme makovou plnkou a zrolujeme ako závin.
Preložíme cez seba a konce cesta prekrojíme.
Zatočíme ako twister
a vytvarujeme zajačikovi ušká.
Preložíme na vymastený plech a potrieme zajačika olejom. Z hrozienok si urobíme ňufáčik a očká.
Líčka ozdobíme troškou nemletého maku.
Vložíme do ešte chladnej rúry, zapneme a pri teplote 160°C pomaly pečieme. Zajačikov vkladáme preto do studenej rúry, lebo kým sa vyhreje cesto ešte pomaly podkysne.
Dobrú chuť :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára