streda 27. marca 2013

Veľkonočný zajačikovia

Inšpirácia na Veľkú noc pre našich najmenších...

Cesto :
600 g hladká múka
300 ml vlažná voda
100 ml oleja
1 vajce
8 PL kryštálového cukru
25 g čerstvé droždie
1 čajová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
nastrúhaná kôra z pomačanča

Maková plnka:

200 g mletý mak
100 g práškový cukor
100 ml horúceho mlieka
1 PL masla
2 PL slivkového lekváru
1 banán
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička perníkového korenia

Ďalej potrebujeme :
olej na vymastenie plechu
hrozienka na ozdobu

Postup :
Príprava cesta :
Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ, nastrúhanú kôru z pomaranča, cukor a premiešame. Z vlažnej vody, 1 PL cukru a droždia pripravíme kvások. Keď kvások vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajce a olej. Všetko spolu premiešame a vymiesime. Keď sa cesto odlepuje od varešky má tú správnu konzistenciu. Necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.

Maková plnka príprava :
V miske zmiešame mletý mak s práškovým cukrom, mletou škoricou,  perníkovým korením, 2 PL slivkového lekváru a roztlačeným banánom. Všetko toto zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme si roztopili maslo. Zmiešame a môžeme natrieť už vykysnuté cesto.

Cesto rozvaľkáme a rozdelíme na menšie časti. Každú časť natrieme makovou plnkou a zrolujeme ako závin.

Preložíme cez seba a konce cesta prekrojíme.

Zatočíme ako twister

a vytvarujeme zajačikovi ušká.

Preložíme na vymastený plech a potrieme zajačika olejom. Z hrozienok si urobíme ňufáčik a očká.

Líčka ozdobíme troškou nemletého maku.

Vložíme do ešte chladnej rúry, zapneme a pri teplote 160°C pomaly pečieme. Zajačikov vkladáme preto do studenej rúry, lebo kým sa vyhreje cesto ešte pomaly podkysne.

Dobrú chuť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...