utorok 13. novembra 2012

Celozrnné makovky


Cesto :
550 g múka polohrubá
250 g múka celozrnná
300 ml vlažná voda
42 g droždie
1 čajová lyžička Caro-instantný kávový nápoj
1/2 čajovej lyžičky škorica mletá
100 g cukor kryštál
140 g Hera
štipka  soli
olej na vymastenie plechu

Maková plnka :
230 g mak mletý
80-100 g cukor kryštál
100 ml mlieka
3-4 PL lekvár slivkový

Do misky vysypeme múku, štipku soli, mletú škoricu, mäkkú heru, cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou a necháme chvíľku droždie pracovať. Keď sa nám vytvorí kvások, všetko spolu dobre premiešame a zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť a opäť premiesime. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme plnkou. Stočíme do rolády a rukou troška postláčame vrchnú časť, aby sa nám roláda vyrovnala. Vrchnú časť natrieme olejom, alebo vajíčkom a príborovým nožíkom nakrájame na širšie štvorce. Každý ostrým nožom narežeme na tri rovnaké úzske prúžky ( ktoré ale nedorežeme až do konca, pretože tam nám to drží dokopy ).

Tieto tri prúžky prepletieme ako vrkoč, konce schováme a založíme pod makovku. Uložíme na vymastený plech a necháme ešte podkysnúť. Pečieme pri teplote 180°C cca 18 - 20 minút.

Maková plnka : Do zohriatého mlieka pridáme cukor a pomletý mak. Sparíme a odstavíme z platne. Primiešame slivkový lekvár ( podľa chuti ). Makovú plnku môžeme vylepšiť primiešaním čerešní, alebo višní ( ale v tom prípade je lepšie urobiť šatôčky, alebo závin ).

Dobrú chuť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...