utorok 13. novembra 2012

Veterníky z odpaľovaného cesta


Veľmi obľúbené skoro v každej domácnosti, no troška pracnejšie. Odpaľované cesto nieje žiadna veda, zvládne to každý a výsledok stojí naozaj za to :-)))

Potrebujeme :
Cesto :
250 ml horúca voda
90 g margarín
štipka  soli
140 g múka polohrubá
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
3 vajcia

Plnka 1.:
1000 ml mlieka
120 g Zlatý klas - krémový prášok
3 vajcia
1 ks cukor vanilkový
3 PL cukor kryštál
štipka  soli

Plnka 2.:
2 ks smotana na šľahanie 33 %
cukor podľa chuti
2 ks stužovač šľahačky

Postup :
Cesto : Vodu, margarín a štipku soli varíme spolu vo vodnom kúpeli. Keď je margarín roztopený, pridáme múku spolu s kypriacim práškom do pečiva a miešame až kým sa nám cesto neoddeľuje od stien hrnca. Necháme vychladnúť a do vychladnutého cesta pridávame po jednom 3 vajíčka a dobre premiešame. Hotové cesto dáme do zdobiacej pištole a na suchý plech si vytvarujeme budúce veterníčky. Rúru predhrejeme na 250 °C a dno rúry vložíme hrnček s vodou. Keď je rúra vyhriata a voda v hrnčeku vrie vložíme plech s veterníčkami a pečieme. Prvých 5 minút pečieme prudko pri teplote 250°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ďalších 10 minút. Voda je tam preto, aby sa nám vďaka pare, ktorá tam bude krásne nafúkli a pozor rúru počas celého pečenia nesmieme otvárať, aby nám veterníčky nespľaskli !!! Z tohto množstva mi vyjde cca 30 ks stredných domácich veterníčkov. Po upečení, necháme vychladnúť, dáme dole z plechu, prekrojíme a naplníme plnkou a šľahačkou. Vrch môžeme pocukrovať, alebo poliať karamelovou polevou, alebo čokoládou.

Plnka 1.: Do 2/3 mlieka pridáme a zamiešame 3 žľtky a za stáleho miešania zohrejeme. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding a odstavíme. Do horúceho pudingu vmiešame vanilkový , kryštálový cukor ( pridávam ho preto až nakoniec aby nám puding neprichytával ) a bielka, ktoré sme si vyšľahali so štipkou soli.

Plnka 2.: Vyšľaháme šľahačku, pridáme stužovač a cukor, alebo si pripravíme karamelovú šľahačku. Karamelová šľahačka : Kryštálový cukor ( 2-3 PL ) skaramelizujeme a zalejeme šľahačkou, miešame, kým sa nám karamel nespojí so šľahačkou. Necháme dobre vychladnúť a až potom vyšľaháme spolu so stužovačom.



















Dobrú chuť :-)))


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...