pondelok 12. novembra 2012

Knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená knedľa




Jednoduchá a nenáročná knedľa bez mlieka a bez vajíčka. Je výborná a na chuti nič nestratí. Práve naopak :-)

Môžete si ju upariť, alebo uvariť...

Potrebujeme :
múka polohrubá 500 g
vlažná voda 350 ml
čerstvé droždie 16 g
cukor kryštál 1 ČL
soľ 1-2 ČL
olej na potretie  ( ak knedľu paríte )



Postup :

Do múky pridáme vodu, rozdrobené droždie, cukor a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vytvarujte do valčekov a necháme ešte 20 minút trochu oddýchnuť a podkysnúť. Veľký hrniec naplníme do polovice vodou. Pripravené cesto na knedle vložíme do vriacej vody, prikryjeme pokrývkou a varíme 20 minút. Počas varenia neodokrývame !!! Po 20 minútach vyberieme hotové knedle z vody, popicháme špajdľou a potrieme troškou oleja:-)

Plnená parená knedľa : Cesto vypracujeme rovnako. Keď cesto vykysne preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Na hrubo ho natrieme slivkovým lekvárom a zatočíme ako závin.




Vytvarovanú knedľu si necháme ešte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si nachystáme hrniec s vodou a parákom, a postavíme na oheň. Podkysnutú knedľu preložíme na olejom vymazaný parák, a zakrytú paríme 20 minút. Počas parenia nesmieme hrniec odokryť!!! Inak nám knedľa spľasne. Po 20 minútach knedľu popicháme špajdlou, aby sa odparila a potom ju vyberieme. Knedľu vyberieme, hneď potrieme olejom, aby neobschla a nepopraskala.
Takto pripranú knedľu nakrájame polejeme roztopeným maslom aposypeme mletým makom s cukrom, alebo kakaom. Je to vlasne rýchla vyrianta parených buchtičiek, akurát ich máme hotové rýchlejšie :-)

Dobrú Chuť :-)

2 komentáre:

  1. Tak Tvoja knedla vyzera neuveritelne! Tu "normalnu" varis vo vode a plnenu paris? Dakujem za odpoved! Ja neovladam este pripravu knedle, skusim sa dat na tu Tvoju!

    lydia linetova, zilina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj Lydka, pokiaľ máš dobrý receptík na knedľu, jej príprava je veľmi jednoduchá. Na tento recept nedám dopustiť, je veľmi jednoduchý a na suroviny nenáročný. Je jedno či je knedľa plnená, alebo nie, je len na tebe ako sa rozhodneš ju pripraviť, alebo ako ju máš radšej či už na pare, alebo variť vo vode. Vyskúšaj jeden krát pariť a druhý krát variť :-) potom nám napíš ako sa ti vydarila ... držím palce

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...