streda 10. októbra 2012

Torta Dinosaurus

Posledného Dinosaura sme už zjedli :-)))
Doma máme dinkomaniaka-nášho synčeka a tak na narodeniny to bolo jasné o čo sa budeme snažiť :-)))
Tak Vám posielam foto pre inšpiráciu. Ja som piekla a manžel zdobil :-)

Bábovkový korpus :
 200 g múka polohrubá
 200 g cukor práškový
 4 vajcia
 1/2 ks prášok do pečiva
 1 ks cukor vanilkový
 100 ml voda
 100 ml olej
 2 PL kakaový prášok
 tuk a strúhanka na formu

Roláda ( toto je množstvo na dve rolády ) :
 8 PL múka polohrubá
 8 PL cukor práškový
 1 ks prášok do pečiva
 8 ks vajcia

Pudingovo-tvarohový krém:
 1000 ml mlieko
 3 ks pudingový prášok vanilkový
 6 PL cukor
 250 g tvaroh jemný
 1 ks cukor vanilkový
 2 PL rum/um

Parížsky krém :
 250 ml smotana na šľahanie 33 %
 40 g kakaový prášok
 120 g cukor práškový
 200 g maslo
 2 žĺtky

Ďalej potrebujeme :
 1 ks džem ríbezľový
 3 ks banány
 50 g hrozienka
 2-3 PL kakový prášok
 rum/um
 marcipán alebo poťahová hmota z Marshmallow + potravinárske farbivo
 150-200 g mrazené alebo čerstvé maliny

Postup :

Upečieme bábovku a dve rolády.


Bábovka : Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vodu, olej a premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy / z tortovnice /. Do druhej polovice cesta vmiešame kakao, vlejeme na biele bábovkové cesto a upečieme.

Roláda : Vyšľaháme si bielka a postupne pridávame cukor, žĺtky, múku a prášok do pečiva. Cesto si rozdelíme na dva plechy vystlané papierom a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 10-12 minút. . Ešte horúce zrolujeme a necháme vychladnúť. Keď nám rolády vychladli stiahneme papier na pečenie a natrieme džemom. Každú roládu si nakrájame.

Nájdeme si vhodnú misku, ktorá bude tvoriť brucho dinosaura a postupne začneme ukladať nakrájanú roládu. Pudingovo-tvarohový krém: Z mlieka a pudingových práškov, cukru a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Vmiešame rum a miešame kým puding nevychladne. Na koniec pomaličky vmiešame tvaroh. Pripravenú nakrájanú roládu zalejeme polovicou krému a na plnku naukladáme maliny a dolejeme zvyšným krémom. Na vrch poukladáme zvyšnú roládu. Zaťažíme doskou a vložíme chladiť do chladničky.

Parížsky krém : Šľahačku spolu s kakovým práškom a cukrom varíme spolu 12 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s 2 žĺtkami a postupne pridávame do vychladnutej kakaovej zmesi.

Vytvarujeme približne tvar dinosaura. Bábovku prekrojíme a natrieme džemom, parížskym krémom a nakrájaným banánom. Z odrezkov, džemu, rumu/umu, vopred namočených hrozienok a kakaového prášku si pripravíme punčovinu, ktorou dotvarujeme tvar torty. Tortu obalíme marcipánom, alebo poťahovou hmotou z Marshmallow.
Dobrú skúsenosť mám s poťahovou hmotou z Marshmallow podľa tkatky :http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-potah-na-torty-trochu-inak-fotorecep/20846-recept.html Vlasy sme robili cez lis na cesnak, aj keď náš synáror nás zrušil, že veď dinosaurus nemá vlasy, ale aj tak je pekný :-)))



























Dobrú chuť :-)))





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...