streda 10. októbra 2012

BB guľky

Nepečené a famózne kakaovééé...



Potrebujeme :

 250 g BB puding kakaový
 3 PL kakaový prášok
 50 g Hera
 4 PL rumu/umu
 6 PL  sirup ríbezľový (alebo iný kyselkavý podľa chuti )
 8 PL šťava z višní
 2 PL cukor práškový
  višne kompótové ( scedené )
  kokos na obalenie




Postup :

BB pudingový prášok, zmiešame spolu s práškovým cukrom, kakaovým práškom, rumom, šťavou z višní, sirupom a rozpustenou Herou. Vypracujeme kakaovú hmotu, z ktorej budeme tvarovať guľky, naplníme ich scedenými a vykôstkovanými višňami. Hotové guličky obalíme v kokose a vložíme do košíkov.
Z tohto množsva nám vyšlo 56 kusov.


Do skakavenia priatelia ... Dobrú chuť :-)


Chlebové žemličky

Špecialita a recept našej starkej...

Potrebujeme :

 1000 g múka hladká
 3 čajové lyžičky soli
 3 čajové lyžičky octu
 1 čajová lyžička cukor
 600 ml vlažná voda
 42 g čerstvé droždie
 2 PL masti
 sezamové semienk
 ľanové semienka
 slnečnicové jadierka  (očistené)
 na potretie olej




Postup :

Do misky dáme múku, soľ, masť,ocot, sezamové semienka, ľanové semienka a rozdrvené slnečnicové semienka. Z vlažnej vody, cukru a kvasníc si pripavíme kvások, ktorý vlejeme do múky a vymiesime cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Z vykysnutého cesta vypracujeme žemličky, ktoré poukladáme na vymastený plech. Žemličky natrieme olejom a necháme na plechu ešte podkysnúť. Pečieme pri teplote 170-180°C 40 minút. Horúce žemličky uložíme na mriežku, prikryjeme alobalom a uterkou. Takto necháme žemličky vychladnúť. Takto pripravené žemličky sú dlho mäkučké...


Dobrú chuť :-)


Kysnuté bryndzové trojuholníky

Výborná slovenská klasika. Trojuholníčky sú dlho mäkké, pokiaľ ich nestihnete skôr zjesť, lebo odolať je veľmi ťažkééé :-) Jednoducho mňamka...

Cesto :
 300 g polohrubá múka
  štipka soli
 1 čajová lyžička cukor kryštál
 20 g čerstvé droždie
 175 ml vlažná voda
 75 ml olej
  vajce na potretie
  na posypanie rasca

Plnka :
 40 g bravčová masť
 230 g cibuľa
 100 g klobása
 125 g bryndza
 200 ml smotana pochúťková 16%
 nasekaná pažítka

Postup :

Do misky dáme múku, štipku soli, olej, cukor, rozdrvíme droždie, olej a vodu. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste odpočívať. Zatiaľ si na masti orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú klobásu a ešte chvíľku restujeme, hotové necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, natrieme pochúťkovou smotanou a posypeme cibuľovo-klobáskovou zmesou. Na záver posypeme bryndzou a nasekanou pažítkou. Stočíme do tvaru rolády, natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celou rascou. Nakrájame na trojuholníky, uložíme na plech vystlaný papierom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C 15minút.

Dobrú chuť :-)

Torta Dinosaurus

Posledného Dinosaura sme už zjedli :-)))
Doma máme dinkomaniaka-nášho synčeka a tak na narodeniny to bolo jasné o čo sa budeme snažiť :-)))
Tak Vám posielam foto pre inšpiráciu. Ja som piekla a manžel zdobil :-)

Bábovkový korpus :
 200 g múka polohrubá
 200 g cukor práškový
 4 vajcia
 1/2 ks prášok do pečiva
 1 ks cukor vanilkový
 100 ml voda
 100 ml olej
 2 PL kakaový prášok
 tuk a strúhanka na formu

Roláda ( toto je množstvo na dve rolády ) :
 8 PL múka polohrubá
 8 PL cukor práškový
 1 ks prášok do pečiva
 8 ks vajcia

Pudingovo-tvarohový krém:
 1000 ml mlieko
 3 ks pudingový prášok vanilkový
 6 PL cukor
 250 g tvaroh jemný
 1 ks cukor vanilkový
 2 PL rum/um

Parížsky krém :
 250 ml smotana na šľahanie 33 %
 40 g kakaový prášok
 120 g cukor práškový
 200 g maslo
 2 žĺtky

Ďalej potrebujeme :
 1 ks džem ríbezľový
 3 ks banány
 50 g hrozienka
 2-3 PL kakový prášok
 rum/um
 marcipán alebo poťahová hmota z Marshmallow + potravinárske farbivo
 150-200 g mrazené alebo čerstvé maliny

Postup :

Upečieme bábovku a dve rolády.


Bábovka : Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vodu, olej a premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy / z tortovnice /. Do druhej polovice cesta vmiešame kakao, vlejeme na biele bábovkové cesto a upečieme.

Roláda : Vyšľaháme si bielka a postupne pridávame cukor, žĺtky, múku a prášok do pečiva. Cesto si rozdelíme na dva plechy vystlané papierom a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 10-12 minút. . Ešte horúce zrolujeme a necháme vychladnúť. Keď nám rolády vychladli stiahneme papier na pečenie a natrieme džemom. Každú roládu si nakrájame.

Nájdeme si vhodnú misku, ktorá bude tvoriť brucho dinosaura a postupne začneme ukladať nakrájanú roládu. Pudingovo-tvarohový krém: Z mlieka a pudingových práškov, cukru a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Vmiešame rum a miešame kým puding nevychladne. Na koniec pomaličky vmiešame tvaroh. Pripravenú nakrájanú roládu zalejeme polovicou krému a na plnku naukladáme maliny a dolejeme zvyšným krémom. Na vrch poukladáme zvyšnú roládu. Zaťažíme doskou a vložíme chladiť do chladničky.

Parížsky krém : Šľahačku spolu s kakovým práškom a cukrom varíme spolu 12 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s 2 žĺtkami a postupne pridávame do vychladnutej kakaovej zmesi.

Vytvarujeme približne tvar dinosaura. Bábovku prekrojíme a natrieme džemom, parížskym krémom a nakrájaným banánom. Z odrezkov, džemu, rumu/umu, vopred namočených hrozienok a kakaového prášku si pripravíme punčovinu, ktorou dotvarujeme tvar torty. Tortu obalíme marcipánom, alebo poťahovou hmotou z Marshmallow.
Dobrú skúsenosť mám s poťahovou hmotou z Marshmallow podľa tkatky :http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-potah-na-torty-trochu-inak-fotorecep/20846-recept.html Vlasy sme robili cez lis na cesnak, aj keď náš synáror nás zrušil, že veď dinosaurus nemá vlasy, ale aj tak je pekný :-)))



























Dobrú chuť :-)))





Celozrnné moravské koláče




Cesto :
 100 g múka celozrnná
 400 g múka hladká
 42 g čerstvé droždie
 200 ml olej
 250 ml vlažné mlieko
 2 ks žĺtky
 80 g cukor
 štipka  soli
 citrónová kôra
 1 čajová lyžička Caro-instantný kávový nápoj
 tuk na vymastenie plechu

Plnka :
 250 g tvaroh hrudkovitý
 2 PL cukor práškový
 1 ks cukor vanilkový
 1 PL pudingový prášok vanilkový
citrónová kôra

Ďalej potrebujeme :
lekvár slivkový

Mrvenička ( drobenka ) :
 50 g múka hrubá
 30 g masla
 1 PL cukor práškový

Cesto : Z vlažného mlieka,lyžičky cukru a droždia si urobíme kvások a necháme ho vykysnúť. Do múky pridáme štipku soli, Caro, nastrúhanú citronovú kôru, vykysnutý kvások, žĺtka a olej. Vypracujeme cesto, poprášime múkou, necháme na teplom mieste vykysnúť. Tvarohová plnka : V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, cukor, vanilkový cukor, pudingový prášok a nastrúhanú citrónovú kôru. Mrvenička : Zmiešame maslo spolu s hrubou múkou a práškovým cukrom.

Vykysnuté cesto vyvalkáme na hrúbku 1 cm. Povykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieška urobíme priehlbinku ( opakom menšieho pohárika ), naplníme tvarohovou plnkou, do stredu dáme slivkový lekvár, posypeme mrveničkou a kraje koláčikov potrieme olejom, alebo žĺtkom. Poukladáme na vymastený plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C.

alebo buchty ...




Dobrú chuť :-)

Tinkin jahodovo- tvarohový krémešík ( fotorecept )

Výborný, nenáročný koláčik s chuťou tvarohu, jahôd a šľahačky, pre malých aj veľkých maškrtníkov. Jednoducho mňamka :-)))

 Potrebujeme :
400 g lístkové cesto
 2 ks žĺtky
 2 PL mlieka

Plnka 1.:
 2x425 ml kompót jahodový
  voda podľa potreby
 2 ks pudingový prášok jahodový
 1 ks pudigový prášok vanilkový
 1 ks cukor vanilkový
 2 ks bielky
 250 g tvaroh jemný

Plnka 2.:
 2 ks smotana na šľahanie 33 %
 2 ks stužovač šľahačky
 250 g tvaroh jemný
 1 ks cukor vanilkový
 3 PL cukor práškový

Postup :

Lístkové cesto rozdelíme ne dve časti, rozvaľkáme, popicháme vidličkou a upečieme. Jednu časť cesta natrieme žĺtkami vymiešanými s mliekom ( to bude vrchná časť koláčika ) a druhú vyvaľkanú a vidličkou popichanú časť pečieme nenatretú žĺtkami ( to bude spodná časť koláčika ). Pečieme pri teplote 200°C približne 8 minút.

Plnka 1 : Otvoríme si 2 plechovky sterilizovaných jahôd. Jednu celú s jahodami rozmixujeme ponorným mixérom, druhú pelchovku scedíme a šťavu z jahodového kompótu prilejeme k rozmixovanej šťave a dolejeme vodou, aby sme mali 1 liter tekutiny. Jahody si odložíme na ozdobu. Podľa návodu si uvaríme hustý puding a to z troch pudingových práškov a 1 litra pripravenej tekutiny. Do hotového a uvareného pudingu vmiešame vanilkový cukor a vyšľahané bielky. Premiešame a chvíľku necháme vychladnúť. Na koniec vmiešame jemný tvaroh. Takto pripravenú plnku natrieme na upečené lístkové cesto.

Pripravíme si druhú plnku : Vyšľaháme šľahačky spolu so stužovačmi, pridáme podľa chuti cukor a jemne vmiešame tvaroh. Takto pripravenú plnku natrieme na plnku 1. ( 1/3 plnky si odložíme na ozdobenie ) Na záver si druhé upečené lístkové cesto nakrájame na štvorčeky, a poukladáme na vrch koláčika. Dáme vychladiť. Hotový a vychladený koláčik ozdobíme plnkou, ktorú sme si odložili, jahodami, poprípade grankom, alebo topingom, nakrájame a podávame.

Dobrú chuť :-)))




Malinovo-jahodové rezy

Potrebujeme :

Cesto :
 4 ks pudingový prášok kakaový
 150 g práškový cukor
 4  vajcia
 2 PL oleja
 1 ks prášok do pečiva

Plnka :
 1 ks krémová náplň vanilková Dr. Oetker
 150 g masla
 3 PL cukor práškový
 200 ml mlieka
 250 g tvaroh jemný

Ďalšie suroviny:
 2 PL ribezľový džem
 2 PL rum/um
 2 PL horúca voda
 200 g ovocie  ( maliny, jahody )
 1 ks červené cukrárske želé
 250 ml voda
 sirup podľa potreby

Postup :

Cesto : Všetky suroviny na cesto vysypeme do misky a dobre spolu zamiešame. Vylejeme ne plech vystlaný papierom a pečieme pri teplote 200°C cca 10minút. Po upečení z cesta stiahneme papier .

Plnka : Do vyššej nádoby vlejeme 200 ml studeného mlieka, pridáme 3 PL práškového cukru, zmes na prípravu krému a šľaháme pri najvyšších otáčkach 4 minúty. V druhej miske si vymiešame maslo a po častiach vmiešame vyšľahaný vanilkový krém. Na záver primiešame jemný tvaroh.

Postup: Upečené cesto pozdĺžne rozkrojíme ( zarovnáme, tak aby seme mali obe časti rovnaké, obrezky použijeme na obsypanie bokov koláčika ) a naplníme časťou plnky. Priložíme druhú čast cesta, ,ktoré natrieme džemíkovou zmesou ( v miske rozmiešame džem, s rumom a horúcou vodou ). Opäť natrieme plnkou. Na vrch poukladáme maliny, jahody a zalejeme čeveným želé, ktoré sme si pripravili podľa návodu ( Vodu ochutíme sirupom a zmiešame s práškom na prípravu želé, necháme zovrieť a troška vychladnúť ). Boky koláčika obsypeme drobeničkou, ktorú sme si pripravili z odrezkou korpusu koláčika.


Dobrú chuť :-)





utorok 9. októbra 2012

Nepečená mandarínková balada


Svieži nepečený koláčik...

Cesto :
 200 g cereálne škoricové sušienky
 80 g masla
 1 PL medu
Plnka 1. :
 500 ml mlieka
 2 ks zlatý klas - krémový prášok
 250 g tvaroh jemný
 1 ks vanilkový cukor
 2 PL medu
 2 PL pomarančového likéru
 1 ks mandarínkový kompót
Plnka 2. :
 200 g pomazánkové maslo
 250 ml šľahačková smotana 33%
 2 PL kakaový prášok
 1 ks stužovač šľahačky
 40 g čokoládové kúsky
 2 PL medu

Postup :

Cesto : Maslo roztopíme a vmiešame do pomletých cereálnych keksíkov. Prídáme 1 PL medu a vysypeme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Keksíkovú zmes dobre povtláčame.

Plnka 1.: Z mlieka a pudingových práškov a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Vmiešame likér a miešame kým puding nevychladne. Na koniec pomaličky vmiešame tvaroh spolu s medom. Na záver primiešame precedené mandarínky .

Plnka 2. : Šľahačku vyšľaháme spolu s pomazánkovým maslom bez príchute a stužovačom šľahačky. Osladíme podľa chuti medom. Pridáme kakový prášok, kúsky čokolády a premiešame.

Postup : Pripravené cesto utľapkáme do tortovej formy. Natrieme plnku 1. do ktorej sme vmiešali odkvapkané mandarínky. Následne navrstvíme druhou plnkou s čokoládovými kúskami a dáme dobre vychladiť do chladničky.

Dobrú chuť :-)

Rebarborový koláčik s orechami

Naozaj vynikajúci rebarborový koláčik, ktorý je svieži a zároveň kyselkavo-sladký...Naozaj Vám ho môžem len odporučiť. Už sa teším , keď znovu budeme mať rebarboru a určite si dáme repete :-)))



Cesto :
 250 g Hera
 250 g múka hladká
 1 ks vajce
 30 g cukor práškový
 tuk a múka na vymastenie plechu

ďalej potrebujeme :
 700 g olúpaná a na malé kocky nakrájaná rebarbora
 100 g mleté vlašské orechy
 2 ks cukor vanilkový
 120 g cukor kryštál
 1  žĺtok na potretie cesta
 50 g na hrubo nasekané vlašské orechy



Postup :

Z masla, múky, práškového cukru a vajca vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice. Jednu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto posypeme mletými orechami zmiešanými s vanilkovým cukrom. Pridáme umytú a na malé kúsky nakrájanú rebarboru, ktorú posypeme kryštálovým cukrom. Plnku prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Povrch cesta natrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme na hrubo nasekanými orechami, popicháme vidličkou a pečieme v rúre pri teplote 180 °C 20-30 minút.

Dobrú chuť :-)


pondelok 8. októbra 2012

Jahodovo-snehové nanuky

Veľmi rýchle a chutné osvieženie nielen na leto, troška inak. Celková príprava Vám zaberie nanajvýš 5 minút, len treba počkať kým nám maškrtka zamrzne a môžeme mlsať :-)



Potrebujeme :

 250 g jahody čerstvé
 1 bielok
 1-2 PL cukor práškový
 pár kvapiek citrónovej šťavy








Postup :

Čerstvé jahody rozmixujeme. Bielok vyšľaháme s práškovým cukrom a pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Rozmixované jahody zmiešame spolu s vyšľahaným bielkom a nalejeme do formičiek na nanuky. Necháme zmraziť a papáme .

Dobrú chuť :-)

Šľahačková torta s čučoriedkami

S láskou pre môjho manžela :-)))

Kakaový korpus :
 5 ks vajcia
 5 PL cukor práškový
 2 PL olej
 2,5 PL teplá  voda
 5 PL múka polohrubá
 1/2 ks prášok do pečiva
 2 PL kakaový prášok
 olej a hrubá múka na vymastenie a vysypanie tortovnice

Šľahačková plnka :
 250 ml smotana na šľahanie 33 %
 150 ml smotana kyslá 16%
 1 ks cukor vanilkový
 1 PL cukor práškový
 2 čajové lyžičky potravinárska želatína
 1 ks stužovač šľahačky
 50 ml šťava z čučoriedkového kompótu
 2 PL čučoriedky sterilizované

Tvarohová plnka :
 250 g tvaroh jemný
 135 g maslo alebo hera
 1 ks cukor vanilkový
 1 PL cukor práškový

Ďalej potrebujeme :
 Džem na potretie korpusu
 2 PL rumu
 700 ml čučoriedkový kompót
 2 ks želatína číra
 1,5 PL cukor na osladenie želatíny

Postup:
Kakaový korpus : Žĺtka vymiešame s cukrom. Postupne pridávame teplú vodu, olej, polohrubú múku, prášok do pečiva a kakao. Dobre vymiešame. Nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Kakaové cesto vylejeme do tortovnice, ktorú sme si vymastili a vysypali hrubou múkou, alebo strúhankou. Pečieme 15 minút pri teplote 170 °C . Hotový a vychladnutý korpus prekrojíme na polovicu. Spodnú časť korpusu natrieme džemom a vložíme naspäť do tortovej formy. Zelejeme šľahačkovým bielym krémom, potom šľahačkovým krémom do ktorého sme vmiešali čučoriedky spolu s čučoriedkovou šťavou a necháme vychladnúť. Priložíme vrchnou stranou korpusu, ktorú sme si natreli džemom ( spodnú časť ). Korpus polejeme troškou rumu a troškou čučoriedkovej šťavy. Natrieme 1/3 tvarohového krému, poukladáme čučoriedky a zalejeme želatínou. Opäť necháme stuhnúť a na záver už len ozdobíme tvarohovým krémom a boky torty obsypeme čokoládovými hoblinkami.

Šľahačková plnka : Vyšľaháme šľahačku, pridáme vanilkový cukor, pochúťkovú smotanu, práškový cukor a stužovač šľahačky. Spodnú časť korpusu natrieme džemom a vložíme naspäť do tortovej formy. Šľahačkovú plnku rozdelíme na dve časti pripravíme si potravinársku želatínu vhodnú na plnky ( do 100ml vody pridáme 2 čajové lyžičky želatíny a necháme napučať, po 10 minútach zohrejeme a za stáleho miešania necháme vyvhladnúť ). 1/3 želatíny vlejeme do šľahačkovej plnky a do druhej časti plnky vlejeme 50 ml čučoriedkovej šťavy, spolu s 2PL čučoriedok, ktoré sme popučili vidličkou a nakoniec vmiešame 2/3 želatíny na plnku.

Tvarohová plnka : Maslo vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme jemný tvaroh a dobre premiešame. ( môžeme pridať aj troška postrúhanej citrónovej kôry )

Priložíme vrchnou stranou korpusu, ktorú sme si natreli džemom ( spodnú časť ). Korpus polejeme troškou rumu a troškou čučoriedkovej šťavy. Natrieme 1/3 tvarohového krému, poukladáme čučoriedky a zalejeme želatínou. Opäť necháme stuhnúť a na záver už len ozdobíme tvarohovým krémom a boky torty obsypeme čokoládovými hoblinkami.


Dobrú chuť :-)





Študentská bábovka



Suroviny :
 5 ks vajcia
 1 ks cukor vanilkový
 150 g cukor práškový
 150 g múka polohrubá
 1/2 ks prášok do pečiva
 30 g posekane orechy vlašské
 30 g posekaná čokoláda na varenie
 30 g sušené brusnice
  tuk a hrubá múka na vymastenie formy
2 PL múka hrubá



Postup :

Orechy, čokoládu a brusnice nasekáme dáme do misky a posypeme 2 PL hrubej múky. Zamiešame, aby pri pečení naspadli na dno. Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme zvyšný cukor a opäť vymiešame. Do žĺtkovej peny pridáme vanilkový cukor, múku zmiešanú s práškom de pečiva, posekané orechy, čokoládu a brusnice. Na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov a cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy.
Pečieme 45 minút pri teplote 150 °C. Upečenú a troška vychladnutú bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť :-)))


Banánový miláčik

Tvarohový dezertík nielen pre najmenších :-)

Potrebujeme :
 250 g tvaroh jemný
 100 ml mlieko
 1 banán
 1 ks cukor vanilkový
 med alebo cukor podľa chuti









Postup :

Mlieko prevaríme spolu s cukrom alebo medom a necháme vychladnúť. Potom primiešame k jemnému tvarohu, spolu s kúskami očisteného banána a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladnúť a podávame ...

Dobrú chuť :-)





Banánové muffinky

Tip čo s prezretými banánmi :-)



Cesto :

 85 g maslo alebo margarín
 2 ks vajcia
 100 ml mlieka
 100 g cukor práškový
 1 ks cukor vanilkový
 250 g múka hladká
 1/2 ks prášok do pečiva
 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
 2 ks banány
 50 g marhule sušené
 50 g kokos strúhaný

Plnka :
lekvár slivkový  alebo hustejší džem, prípadne do muffinky vložte kocku čokolády



Postup :

Do rozpustenného a vyhladnutého masla primiešame rozšľahané vajíčka, mlieko, cukor a vanilkový cukor. Miešame a postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bicarbónou. Na záver jemne zamiešame vidličkou roztlačené banány, kokos a umyté a na kúsky nakrájané sušené marhule. Košíčky na muffinky plníme cestom a do stredu dáme hustý džem, alebo slivkový lekvár. Pečieme pri teplote 170 °C 15-17 minút.

Dobrú chuť :-)))



nedeľa 7. októbra 2012

Expresný dvojfarebný ríbezľový koláč

Celková príprava koláčika vám zaberie 10 minút :-)))

 Tmavé cesto :
300 g polohrubá múka
1/2 ks prášok do pečiva
1 ks vajce
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
3 čajové lyžičky kakaového prášku
100 g práškový cukor
80 ml olej
300 ml mlieko

Biele cesto :
300 g polohrubá múka
1/2 ks prášku do pečiva
1 ks vajce
100 g práškový cukor
nastrúhaná kôra z 1 citróna.
80 ml olej
300 ml mlieko

Posýpka :
50 g maslo alebo Hera
hrubá múka alebo strúhanka alebo môžeme použiť pomer 1:1 ( múka , strúhanka )
3 PL práškový cukor

Postup:
Suroviny na cesto zmiešame. Najskôr vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie tmavé cesto. Následne na tmavé cesto vylejeme biele cesto. Na bledé cesto si urobíme kôpky z džemu podľa vlastného výberu. Ak chceme džem vylepšiť, primiešajte doň na hrubo nasekané vlašské orechy.

Posypeme ribezľami ( môžeme použiť aj mrazené ) a mrveničkou. Pečieme pri teplote 150 °C 45-50 minút.

Dobrú chuť :-)



Celozrnné jahodové kocky so želatínou

Výborný a šťavnatý jahodový koláčik...

Cesto :
 4 ks vajcia
 4 PL cukor obyčajný alebo trstinový
 4 PL múka celozrnná
 2 PL kakaový prášok
 1/2 ks prášok do pečiva
Plnka :
 200 ml smotana na šľahanie 33 %
 1 ks vanilkový cukor
 1 ks stužovač šľahačky
 250 g tvaroh jemný
 2 PL cukor práškový
 pár kvapiek citrónovej šťavy
Ďalej potrebujeme :
 250 g čerstvé jahody
 1 ks cukrárenské želé červené
 100 ml sirup jahodový
 citrónová šťava z 1/2 citróna
 podľa chuti džem

Postup :

Cesto : Bielka vyšľahať s cukrom, pridáme žĺtka, celozrnnú múku spolu s práškom do pečiva a kakaovým práškom. Plech vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme tukom a vysypeme múkou. vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 °C 20 minút ( na malom plechu )...

Plnka : Vyšľaháme šľahačku, pridáme vanilkový cukor a stužovač. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom a pridáme pár kvapiek ciitrónovej šťavy. Vyšľahanú šľahačku zmiešame s vymiešaným tvarohom.

Vychladnutý plát potrieme džemom, plnkou, naukladáme očistené čerstvé jahody a zalejeme červeným cukrárenským želé, ktoré si pripravíme podľa návodu. Ja som použila červené cukrárenské želé Dr. Oetker extra silné na pol litra tekutiny. 400 ml vody dochutíme 100 ml jahodového sirupu, šťavou z 1/2 citróna, primiešame prášok na želé a prevaríme 1minútu. Za stáleho miešania necháme vyhladnúť a pomaličky zalievame ovocie na koláčiku .

Dobrú chuť :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...